Basketbalvereniging Lokomotief  

Basketbalvereniging Lokomotief,
social_twitter_box_blue_128social_facebook_box_blue_128social_rss_box_orange_128
YOU ARE HERE: Home > Algemeen > Haagse talenten over topbasketbal in de regio – Adeola Morren

Haagse talenten over topbasketbal in de regio – Adeola Morren

'Met een goede jeugdopleiding moet eredivisiebasketbal hier mogelijk zijn'

De regio Den Haag barst van het basketbaltalent. Door het ontbreken van een eredivisieteam bij de senioren belanden veel jonge spelers en speelsters bij een club buiten de stad. In deze serie laten we hen aan het woord over het waarom van hun keuze en hoe zij aankijken tegen basketbal op het allerhoogste niveau in Den Haag.

Adeola Morren (18 jaar) begon na een korte, maar weinig succesvolle voetbalcarrière op 8-jarige leeftijd met basketballen bij Lokomotief in Rijswijk. Mede dankzij de sterke jeugdopleiding van de club ontwikkelde Adeola zich als een meer dan bovengemiddelde speler. Zo werd hij met een sterke '96 lichting meerdere malen Nederlands jeugdkampioen.

Twee jaar geleden waagde Adeola zich aan een overstap naar de jeugd van Zorg en Zekerheid Leiden. In zijn nu derde seizoen bij Leiden kreeg hij van de Belgische topcoach Eddy Casteels de kans zich te bewijzen bij het heren eredivisieteam van de club.

Waarom heb je destijds gekozen voor Leiden?

"Ik was toe aan iets nieuws, zocht een nieuwe prikkel. Lokomotief had op dat moment nog geen heren team in de landelijke divisie. Leiden leek me weer een stap hoger."

Dat betekende wel ver buiten je eigen stad trainen en spelen?
"Ja zeker en in het begin was dat wel eens lastig. Nu heb ik bijvoorbeeld een Ov-studentenkaart en is het reizen vanuit Rijswijk allemaal wat makkelijker. Leiden is wel een echte basketbalstad. De sport leeft daar echt, ook door de historie. Maar in theorie valt dat volgens mij in Den Haag ook te bereiken."

Wat is er dan volgens jou nodig om eredivisiebasketbal in Den Haag te realiseren?

"Met een goede zaal en een dikke portemonnee is er vast veel mogelijk. Ook al heb je concurrentie van clubs als Leiden en Rotterdam. Maar het moet niet alleen een eredivisieteam in Den Haag zijn. Er komt veel talent uit deze regio, met clubs als Jumpers, Lokomotief, CobraNova uit Voorburg en natuurlijk ook STAR. Al die talenten moet je goed en professioneel begeleiden. Je hebt een goede structuur nodig. Dat kost tijd en uiteraard geld."

Welke impact zou eredivisiebasketbal op de stad Den Haag kunnen hebben?

"In Den Haag is basketbal helaas een van de vele sporten. In andere steden als Den Bosch en Groningen is basketbal na voetbal een goede tweede en in Leiden is het zelfs de belangrijkste sport. Maar met een eredivisieteam in Den Haag kan het basketbal hier wel veel meer gaan leven. Er gaan meer jongens en meisjes basketballen en daar komt ongetwijfeld weer nieuw talent uit."

Wat zou het voor jou betekenen als dit zou slagen?

"Met een goede jeugdopleiding kun je een cultuur creëren en van daaruit kun je doorgroeien. Lokomotief, waar ik zelf vandaan kom, is daar een goed voorbeeld van. Mocht er in de toekomst in Den Haag eredivisiebasketbal gespeeld kunnen worden, dan zou dat natuurlijk heel leuk zijn. Het is nu lastig om voor te stellen hoe dat zou zijn. Maar ik zou het zeker overwegen om in Den Haag eredivisie te spelen, als die mogelijkheid zich voordoet."

 

Lokotweets

Nieuwsbrief Lokonews

Ontvang elke week het laatste Lokonews.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN

Komende Loko Events

Sponsoren