Basketbalvereniging Lokomotief Hoofdsponsor:kb_logo

Basketbalvereniging Lokomotief,
social_twitter_box_blue_128social_facebook_box_blue_128social_rss_box_orange_128
YOU ARE HERE: Home > Algemeen > Vanuit het bestuur: Verbeter Lokomotief, begin bij jezelf

Vanuit het bestuur: Verbeter Lokomotief, begin bij jezelf

Het lijkt een wat ludieke kop, maar het is zeker niet grappig bedoeld. Het bestuur is van mening dat het niet de goede kant op gaat met de vereniging en het is zelfs zo ernstig dat meerdere bestuursleden zich afvragen of zij nog een bijdrage kunnen/willen leveren aan Lokomotief. De twee belangrijkste tendensen licht het bestuur toe

In de eerste plaats lijkt ieder draagvlak voor het technische beleid te ontbreken. Coaches, ouders en spelers benaderen in toenemende mate de technische commissie en het bestuur. Hierbij wordt steeds 'indringender' (om andere krachttermen maar niet te gebruiken) duidelijk gemaakt hoe men er over denkt en regelmatig wordt ook duidelijk gemaakt dat eventuele keuzes van de technische commissie ook niet gevolgd zullen worden.Dit alles bovenop de al bijna geaccepteerde bemoeienis van ouders met de coaches van het team. Het bestuur en de TC zijn zelfkritisch genoeg om vast te stellen dat zaken beter kunnen, niet in de laatste plaats omdat de bemensing van de TC het afgelopen jaar moeilijk is geweest. Inmiddels zijn een aantal coaches bereid gevonden die, naast de 10 tot 20 uur die zij al vrijwillig in een team steken, ook nog het technische beleid vorm te geven en uit te voeren. Wat het bestuur betreft is er een grens bereikt. De houding van eenieder moet veranderen. TC en bestuur stellen (in overleg met de coaches) de teamindelingen vast en zoeken daar de coaches bij. Coaches vullen, op basis van het TC-beleid, de trainingen en wedstrijden in. Uiteraard mogen vragen gesteld worden, maar dan wel volgens normale omgangsvormen en eenmaal genomen besluiten dienen geaccepteerd te worden. Ook goed bedoelde tips of vragen over de coaching of de indeling voor het volgende seizoen zijn echt ongewenst. Een groot gedeelte van de TC vergadering wordt momenteel besteed aan het behandelen van ingekomen E-mails. Na de vergadering wordt onevenredig veel tijd besteed aan het beantwoorden hiervan. Er komen mails binnen met wensen over coaches, steunbetuigingen over coaches (of juist niet), er komen whatsapp berichten binnen van honderden woorden, het houdt niet op. De TC weet precies hoe getalenteerd uw kind is en heeft de expertise om hier de juiste coach bij te plaatsen. Wij vragen uw vertrouwen in deze. Tot slot vragen we om rondzingende verhalen eens wat kritischer op feiten te checken. Wat het bestuur betreft geldt daar bij vanaf heden: als je denkt dat het beter kan, stel je vooral beschikbaar om mee te helpen en als je het niet zint, zoek dan vooral een andere vereniging waar het beter is! Naast dit bericht werken we aan acties om de 'huisregels' weer onder de aandacht te krijgen. Concreet zal begin volgend seizoen ieder team tijdens de teambespreking uitleg krijgen over hoe het ook al weer zat met onze omgangsnormen.

Ten tweede is het, en dat maakt bovenstaande des te frustrerender, zeer moeilijk om mensen te vinden die willen helpen met welke activiteit dan ook (uiteraard hebben we het niet over het kleiner wordende clubje mensen die wel enthousiast activiteiten ontplooit). De vacaturelijst is zorgwekkend lang en ook tegen de vaste teamtaken (tafelen, fluiten, bardiensten) ontstaat steeds meer weerstand. Het lijkt of sommigen denken dat Lokomotief een commerciƫle dienstverlener is in plaats van een vereniging: ik betaal contributie en de vereniging levert. Niets is minder waar. Lokomotief is een vereniging die, om het mooie spelletje te kunnen spelen, afhankelijk is van vrijwilligers. Niet alleen op sportief gebied, maar ook voor de bestuurlijke en logistieke zaken daar om heen. Ook hier moet dus een verandering komen die het bestuur niet alleen kan doen. Eenieder zal zijn/haar steentje bij moeten kunnen dragen. Dat de kwaliteiten binnen de vereniging zitten is ook duidelijk. Regelmatig krijgen we namelijk echt goede ideeƫn aangedragen, alleen op de vraag of de desbetreffende persoon het ook wil uitvoeren komt dan een negatieve reactie. De huidige bestuurs- en kaderleden hebben ook allemaal een baan of studie en een sociaal leven, dus het kan best. De komende tijd zullen regelmatig vacatures op de site en de in nieuwsbrief verschijnen en het bestuur hoopt oprecht dat dat, naast dat we direct mensen benaderen, resultaat heeft.

Het moet en kan echt beter, want op deze manier zal Lokomotief abrupt tot stilstand komen. Laten we met z'n allen daar aan werken. Komend najaar zal het bestuur de stand weer op maken en we gaan er vanuit dat er dan een verandering zichtbaar is. Zo niet, dan zal het noodzakelijk zijn om een buitengewone algemene ledenvergadering bij elkaar te roepen, omdat dan de organisatie van onze vereniging niet langer houdbaar is.

Het bestuur
Ewout Boendermaker, Sandra van der Steenstraten, Arend-Jan van der Lely, Wendy Boon en Rene Rademaker.

Laatst aangepast ( vrijdag, 05 mei 2017 10:13 )  

Lokotweets

Nieuwsbrief Lokonews

Ontvang elke week het laatste Lokonews.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN

Komende Loko Events

Sponsoren