Basketbalvereniging Lokomotief  

Basketbalvereniging Lokomotief,
social_twitter_box_blue_128social_facebook_box_blue_128social_rss_box_orange_128
YOU ARE HERE: Home > Jongens U16-1 > JU16-1: klaar voor de start…..

JU16-1: klaar voor de start…..

Afgelopen zaterdag heeft JU16-1 z'n voorbereiding (een oefenpot aanstaande vrijdag tegen Ju18 daar gelaten) afgerond met een wedstrijd tegen Leiden JU16-1. Een kort verslag van de voorbereiding.

Allereerst het team.. JU16-1 is, naast de vaste krachten van vorig jaar, grotendeels vernieuwd met spelers vanuit U14, maar ook een aantal waardevolle aanwinsten van buiten Loko. Wat direct opvalt is de lengte in het team. Als je voorheen het Loko-team met deze geboortejaren zocht, kwam je steevast bij het kleinste team uit. Dat is dit jaar dus echt veranderd. Wat we gelijk terugzien bij de rebounds...Niet iedere afvallende bal is automatisch voor de tegenstander....

De opgave voor de coaches (Lars, Tim en Jeroen) is dan ook vooral er weer een hecht team van te smeden. Tot op heden lukt dat aardig, want de jongens (en 1 dame) weten elkaar in het veld al aardig te vinden en daarbuiten trekken ze als team op. Dan de voorbereiding.

We begonnen met een toernooi in Landsmeer tegen twee mede eredivisieteams en een Duits team. Koud uit de auto het veld in (foutje in de planning van de organisatie..) was het behoorlijk wennen tegen het Duitse team dat er gelijk stevig tegen aan ging. Enigszins van de schrik bekomen, zagen we aardig spel, waar nog veel niet lukte, maar ook genoeg wel. Leuk om naar te kijken en uiteindelijk verliezen we met een kleine marge. De tweede wedstrijd tegen Waterland liet al een veel beter spel zien. Wat inderdaad opvalt zijn de vele rebounds die we hebben. Twee verbeterpunten: voorkomen dat je de rebound moet pakken, dus beter finishen en wanneer je hem hebt, rustig blijven en niet gelijk een turnover weg geven. Uiteraard tellen scores niet zo, het gaat om de oefening..., maar voor het nageslacht: deze wedstrijd werd met duidelijke cijfers gewonnen. Volgende pot was tegen Uball. De club uit Utrecht staat bekend om de hoge intensiteit waar ze mee kunnen spelen en dat schrikt soms af. Niet deze keer; zelfs zonder een aantal jongens die bij JU18 mee gingen doen, ging Uball over de knie bij onze jongens, met een uitslag van veel tegen weinig als uitkomst. Door de laatste twee overwinningen mochten we nogmaals aantreden tegen het Duitse team voor de finale. Opgave was vooral te laten zien dat we ook konden winnen. Dat ging heel lang goed, met een wedstrijd tot gevolg die heel veel kijkplezier gaf. Alleen de Duitsers wilde ook winnen en schakelde fysiek een tandje bij, waar ze het technisch niet bij konden benen. Dat ontregelde het team. Als reactie gingen we mee in het fysiek in negatieve zin. Dus veel fouten in de verdediging en aanvallend steeds minder samenspelen, maar wanhoops drives, met dito schoten. Dus wederom met klein verschil een verlies. Al met al een leerzame dag.

Een week later eerst een wedstrijd tegen Binnenland. Voor de neutrale kijker een alleraardigste wedstrijd. Beide teams lieten elkaar goed spelen, zonder de deur naar de basket helemaal open te zetten. Zonder echte analyses, zie je de lijnen wel ontstaan in het team en je ziet progressie, waarbij finishen toch echt een ding blijft. Vooral leuk om te zien dat het erop lijkt dat bij de verschillende plays dit team al jaren samen speelt. Niet altijd, maar vaak weet iedereen elkaar te vinden. Voor de statistieken: we winnen, maar gaan vooral met een grote glimlach naar huis. De zondag daarna om 9:15 de eerste van vier wedstrijden in Amersfoort. De eerste twee tegenstanders (Almere en Almonte) waren niet echt opgewassen tegen de rood/witte machine. De kunst is dan om toch scherp te blijven, want voor je het weet krijg je wel een sterkere tegenstander die al je aandacht vraagt. En zo geschiede. De twee daarop volgende tegenstanders (Crackerjacks en Red Stars) hadden echt wel iets in huis en zetten je dan zo op achterstand. Uiteindelijk trekken we dat wel weer recht en sluiten we beide potten overtuigend af met winst, maar les is duidelijk: scherp blijven. De winst was overigens voor de supporters niet zo duidelijk. Door het ontbreken van scoreborden hadden we geen enkel idee van de stand, niet anders dan wat je in het veld ziet. Een geschrokken Loko en energieke tegenstander. Gelukkig een gebalde vuist van Willem, maakte duidelijk dat we gewonnen hadden.

Afgelopen zaterdag de laatste test voor het seizoen, tegen BS Leiden. Dit zou een echte test worden, want Leiden in deze jaargangen altijd een goede ploeg met zekere Final Four plaatsen en ook een Nederlands Kampioenschap. Vanaf het begin was duidelijk dat beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Geen van beide kon verslappen, want dat betekende meteen een run van de tegenstander. Hierbij kwam Leiden beter uit de startblokken, maar daarna nam Loko het initiatief om de voorsprong niet meer uit handen te geven. Wel zoals gezegd een op een en neer golvend spel: dus de voorsprong liep uit naar meer dan tien punten, om vervolgens weer te slinken tot 2. De boodschap lijkt daarbij simpel: blijf als team spelen, zowel in de verdediging (zie meer dan je eigen man) als in de aanval (langer rondpassen en blijven bewegen).

Kortom het is een veelbelovend team en we hebben nu al weer mogen genieten van leuk spel. Wel zal gelden dat we vanaf minuut 1 scherp moeten zijn. Dus 'klaar voor de start,...af.....'

Arend-Jan van der Lely

 

Lokotweets

Nieuwsbrief Lokonews

Ontvang elke week het laatste Lokonews.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN

Komende Loko Events

Sponsoren