Basketbalvereniging Lokomotief  

Basketbalvereniging Lokomotief,
social_twitter_box_blue_128social_facebook_box_blue_128social_rss_box_orange_128
YOU ARE HERE: Home > Heren 1 > Lokomotief HS1 plaatst zich op indrukwekkende wijze voor finale

Lokomotief HS1 plaatst zich op indrukwekkende wijze voor finale

Lokomotief kan zich opmaken voor de finale om het kampioenschap van de eerste divisie volgende week zaterdag in Zwolle. De Rijswijkers leverden zaterdagavond in een uitpuilende Van Zweedenzaal een ultieme prestatie door een achterstand van 15 punten uit de heenwedstrijd goed te maken. De tweede halve finalewedstrijd tegen VBC Akrides werd met groot machtsvertoon gewonnen: 105-74.

 

De Rijswijkers stonden voor een loodzware opgave om in eigen huis met meer dan 15 punten te winnen. Er was geloof in de kansen op een goede afloop, maar dan moest er wel een klein wonder gebeuren.
Aan publieke steun in elk geval geen gebrek. De kleine, oude Van Zweedenzaal barstte bijna letterlijk uit z'n voegen en was met meer dan 250 toeschouwers tjok- en tjokvol.

De gewenste start was er voor Lokomotief, dat Akrides meteen onder druk zette en een 9-4 voorsprong pakte. De bezoekers vluchtten in een time-out en kwamen vervolgens terug tot 14-11. Dennis IJlst schoot met een driepunter een 29-24 tussenstand na het eerste kwart op het bord.

De thuisploeg voelde zich gesteund door het trouwe Loko-publiek dat de spelers fanatiek aanmoedigde om er 'vol' voor te blijven gaan. Een 10-0 run betekende een knappe 39-24 voorsprong en ook bij 45-30 hadden de Rijswijkers het te overbruggen verschil van 15 punten al goedgemaakt.

Akrides kreeg niet de gelegenheid om op adem te komen en goed in de wedstrijd te komen. Lokomotief hield het tempo hoog, zowel in de aanval als in verdedigend opzicht en bleef ook uit alle hoeken met scherp schieten. Toch was er bij de Rijswijkers wel degelijk het besef dat een kleine verslapping de opgebouwde voorsprong teniet zou kunnen doen en Akrides weer binnen de 15 punten grens zou kunnen terugkomen.

Bij 54-34 miste Julian Scholten een ogenschijnlijk gemakkelijke lay-up en Akrides profiteerde meteen aan de andere kant met een score, 54-36. Het slotakkoord van de eerste helft was eveneens voor de ploeg uit IJmuiden die scoorde uit een aanvallende rebound. Daarmee werd de ruststand in deze razend spannende wedstrijd op 57-40 gebracht.

De tweede helft begon tien minuten later dan gepland. Een van de scheidsrechters had in de rust een hoofdwond opgelopen na een ongelukkige botsing buiten het speelveld. Gelukkig hield de Groninger er niets nadeligs aan over. Vraag was wie van de twee ploegen het beste zijn concentratie voor de tweede helft had bewaard en goed kon blijven omgaan met de spanning en dat was Lokomotief. De Rijswijkers startten het derde kwart opnieuw furieus en bij 64-41 was er al een voorsprong van 23 punten en een positieve marge van 8 punten opgebouwd.

Het werd zelfs 81-57 aan het einde van dat kwart en bij Akrides sloeg de paniek steeds meer toe. Lokomotief pakte keer op keer een steal en zette het verkregen balbezit consequent om in snelle scores. Bij 92-57 was het verschil al opgelopen tot 35 punten en kon er met nog een paar minuten te spelen eigenlijk niets meer mis gaan. Center Kevin Joukes, tegen Akrides een toonbeeld van onverzettelijkheid, maakte een fraaie lay-up onderdoor en Luke Essenstam tekende voor het honderdste punt van Lokomotief.

Het Loko-publiek zong inmiddels het vertrouwde 'Ga staan als je voor Loko bent' en ook het "Wij gaan naar Zwolle toe". Laurens Yperlaan tekende voor 105-71, waarna Akrides de wedstrijd afsloot met een driepunter, goed voor een eindstand van 105-74.

Een glunderende coach Hylke van der Zweep van Lokomotief: "We wisten dat we super agressief moesten spelen en vooral veel keren balbezit moesten hebben om ook veel punten te kunnen maken. Dan is het hopen dat onze schoten vallen. Vorige week gebeurde dat niet, vandaag schoten we een heel hoog percentage."

Van der Zweep, die de Rijswijkse club na de zomer verruilt voor een betaalde baan als full time jeugdcoach op de basketballacademie in Weert, ging verder in zijn analyse: "We wisten dat we Akrides niet op 50 punten gingen houden. Maar we zijn met enorm veel energie blijven spelen. En paar tactische foutjes van onze kant werden direct afgestraft. Maar wij konden veel druk blijven geven en daardoor blijven rennen. Dan zie je dat een aantal jongens heel handig is met de bal en het ook af kunnen maken."

Uitblinker Sam van Dijk: "Akrides is een zeer gedegen team, een heel sterk collectief. We wisten dat het zou kunnen, maar er was ook realisme. In het begin ging het nog niet zo lekker, maar we bleven er vol voor gaan. In de tweede helft kwamen we in een flow en hebben we ze finaal van het veld gelopen. De sfeer die hier gecreƫerd werd door het publiek was fantastisch. Dan is het heerlijk dat het onverwacht zo uitpakt."

Scores Lokomotief: Sam van Dijk 25 punten, Rens Butter 14, Kevin Joukes 14, Lennart Overdevest 13, Dennis IJlst 12, Laurens Yperlaan 11, Jeroen Overdevest 8, Luke Essenstam 8.

 

 

Lokotweets

Nieuwsbrief Lokonews

Ontvang elke week het laatste Lokonews.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN

Komende Loko Events

Sponsoren